Tuesday 30 April 2024



Täna lõpetas VOCO tugikeskus oma esimese tööpäeva Taanis Holstebros. Sõit siia oli pikk ja väikeste viperustega. Alustasime juba esmaspäeva hommikul kell 9 sõitu Tallinna suunas. Esialgu tundus kõik sujuvat. Lennukit oodates said söödud nii kodust kaasa toodud võikud kui ka lennujaama puhvetis ahvatlenud kiluleivad - ikka selleks, et nädala jooksul kodumaised maitsed liiga meelest ei läheks. Peaaegu õigel ajal sai end ka lennukisse sätitud, aga siis algas pikk ootamine. Kahetunnise istumise järel startisime Frankfurdi poole, kus aga järgmisele lennukile jäi ka joostes ikkagi võhma väheks ja nii me ainult õhku tõusvaid tiibu veel nägime. Mis seal siis ikka, veetsime mõnusalt aega (olgu mainitud, et meiega samal pingil einestas

ka proua president) ja jõudsime mõned tunnid hiljem sealt edasi siiski ka Holstebrosse. Ja siis magasime nagu notid!

Hommikul alustasime loomulikult juba varakult. Kell 8.30 jõudsime kohalikku nõustamiskeskuses UU Nordvestjylland. Tutvusime Taani haridussüsteemiga ja nõustamiskeskuse tööga. Taanis on õpilaste haridusalane nõustamine eraldi keskustes, kus koolid on jaotatud erinevate nõustajate vahel. Holstebro nõustamiskeskuses töötab 21 nõustajat, kellest 3 töötab HEV noortega. Piirkonnas on nende sihtrühmaks ligikaudu 12 000 noort. Nendest ligi 10% jõutakse läbi viia ka individuaalseid nõustamisi, teiste puhul töötatakse pigem gruppides. Nõustajad jõudavad kooli sellegipoolest sagedamini kui meil, ühe grupiga kohtutakse umbes 7 korral aastas. Üldiselt on Taani haridussüsteem mitmes mõttes Eestiga sarnane, hetkel on koolikohustus kuni 9. klassi lõpetamiseni või 18aastaseks saamiseni. Peamiseks erinevuseks on piirkonna traditsioon õppida pärast põhikooli internaatkoolis. Sinna minek on tihti ka peretraditsioon, kus mitu põlvkonda on õppinud samas koolis. Selle järel minnakse edasi juba gümnaasiumisse, mida eelistab enamik noori või siis kutseharidusse. Ka gümnaasiumi puhul on võimalik valida kolme erineva suuna vahel. 


Seejärel saime tutvuda kahe kohaliku kutsekooliga. Külastasime pagarite, kokkade, ehitajate, maalrite, lihameistrite ja hooldustöötajate õpperuume. Kool oli väga avarate ruumidega ja hästi varustatud. Sellegi poolest veedavad Taani kutseõppurid oluliselt rohkem aega hoopis ettevõttes praktiseerides. 

Pärast rikkalikku lõunasööki võtsime suuna FGU Skolenisse, mis pakub õpilastele võimalust erinevaid erialasid enne õppima asumist proovida. Tegemist on meie kutsevalikuõppega sarnase programmiga, mis on aga oluliselt suurema mahuga. Taani puhul on selleks eraldi koolid ning õppes võib olla kuni 2 aastat. Programmi sihtrühmaks on kuni 25aastased noored, kes ei õpi ega tööta ning programmi avaldus täidetakse koos oma piirkonna nõustajaga. Kuna tegemist on üldjuhul noortega, kes vajavad ka lisatuge- ja motiveerimist, siis on saavad õppijad õpingute perioodil ka stipendiumi, mis oleneb nende osavõtust õppetöös. Õpilased saavad koolis väga head praktilised oskused, lisaks arendatakse ka sotsiaalseid oskusi ja toetatakse individuaalselt. 

Päeva lõpetasime linnaekskursiooniga Holstebros. Kokku saime ligikaudu 18 000 sammu. Kuna meid kostitati päeva hea ja paremaga. Taanlased on väga külalislahked ja mõnus hygge on ka meile juba külge hakanud. 


Viimane päev!

  Tänane päev kulges meie jaoks veidi lihtsamalt, kuna külastasime vaid üht kooli. Kui olime söönud hommikusöögi ja oma ajutise kodu võtmed ...